THIN ETHERNET 10 BASE2

plug10b2.jpg (9074 bytes)
Bir ucunda sonlandırıcı direnç, diğer ucunda network kablosu olan bir T konnektör.

Koaksiyel Kablonun Yapısı

Coaxiel kablo, merkezde iletken kablo, kablonun dışında yalıtkan bir tabaka, tel zırh ve en dışta yalıtkan dış yüzeyden oluşur. 

Coaxiel kabloya örnek olarak evlerimizdeki anten kablosunu verebiliriz. Ama anten kablosu 75 ohm, network için kullanılan koaksiyel ise 50 ohm'luktur. Coaxiel kablo sinyal zayıflaması ve manyetik alanlara karşı diğer kablo türlerine göre daha dayanıklıdır. Bu nedenle coaxiel kablo uzak mesafelerde ve kritik veri transferlerinde UTP kabloya göre daha güvenlidir. 

Coaxiel kablonun değişik formları bulunur. Bunlardan en çok kullanılanları thinnet ve thicknet coaxiel kablodur. Aslında coaxiel kablo, RF (radyo frekans) ve bazı data transmisyonu için kullanılan metalik bir elektrik kablosudur. Kablonun ortasında elektrik geçirmeyen dış kaplamayla çevrili iletken, belli bir kalınlıkta ve yüksek rezistanslı bir tel yer alır. Bu yüzden network gibi yüksek frekanslı uygulamalar için uygundur. Fakat, daha kısa mesafede kullanılan (100 metre) UTP ve STP tipi kablolar diferensiyal modülasyon tekniği kullandığı için coaxiel kabloya nazaran network uygulamaları için daha uygundur.

coax.jpeg (10442 bytes)







 

 

Thinnet veya ince kablolu ethernet 50 ohm 1/4" kalınlığında yumuşak coaxiel kablodur. Bu özellikteki kablonun standart adı RG-58 dir. İnce ethernet kısa mesafelerde ve bilgisayarlar arasında kablolamanın kolay olduğu yerlerde kullanılır. İnce ethernet bir T konnektor ve bir BNC konnektor ile ağ kartına takılır.

Direnç ile Sonlandırma

Thin ethernet standardı 10 Mbit Baseband özelliğinde koaksiyel kablo ile yapılan kablolamadır.

Kablonun iki ucu da 50 direnç ile sonlandırılmalıdır. Bu durumda 1/R=1/50+1/50=1/25
R=25 ohm olacaktır.

Herhangi bir T konnektörün ucu Ohmmetre ile ölçüldüğünde 25 ohm okunmalıdır. Kablo uzarsa 25~30 ohm okunabilir. Eğer 0 ohm okunuyorsa kısa devre vardır, sonsuz gösteriyorsa kopukluk vardır veya sonlandırıcı bozuktur.

 

k4.jpg (3080 bytes)   tcon.gif (1615 bytes)

T KONNEKTÖRLER 
 

k3.jpg (2447 bytes)

Bir ucunda sonlandırıcı takılı T konnektör.

 

Topraklama

10base2.gif (1522 bytes)

Kablonun iki ucundan biri topraklanmalıdır,diğeri ise topraklanmamalıdır.

 

termopen.jpg (2034 bytes) Topraksız sonlandırıcı (terminator).
termgrnd.jpg (2995 bytes) Zincir vasıtası ile toprağa (bilgisayarın metal bir noktasına) bağlanarak topraklama yapılabilecek, topraklı sonlandırıcı.

Network sistemlerinde topraklama hayati önem taşır.

Topraklaması doğru yapılmamış bir sistemde veri güvenliği sağlanamaz. Doğru topraklama için binada toprağa gömülmüş bir bakır levha ya da bakır çubuğa bağlantısı yapılmış toprak hattı olmalıdır. Eğer buna imkan yoksa geçici bir çözüm olarak toprak hattı nötr hattına bağlanarak "sıfırlama" yapılabilir. Sonuçta doğru yapılmış bir topraklamada daima prizde voltmetre ile şu değerler alınmalıdır: 

(F faz,N nötr,T toprak)

F-N= 220 V (doğal olarak)
F-T=220 V
N-T=0~1 V 

(Eğer N-T arası 40-50-60 gibi acayip ve değişken değerler varsa topraklamada problem olduğu kesindir. Ve bu da arızalara, veri kayıplarına yol açacaktır.)

Eğer daha önce anlatılan, network hattının topraklanması yapılmaz ise, bir makina daki elektrik kaçağı tüm sisteme koaksiyel kablo ile yayılır. Bazen koaksiyel kablo ile herhangi bir terminalin şasesine dokunduğumuzda çarpılıyorsak, kesinlikle bir yerlerde kaçak veya topraklama hatası vardır.

 

Bağlantı Kuralları 

Şekildeki gibi T konnektörün ucu network kartına takılmalıdır. Aşağıdaki doğru bir bağlantıdır.

thin3ok.gif (3846 bytes)

Aşağıdaki ise yanlış bir bağlantıdır.

thin3bad.gif (5799 bytes)

Eğer yukardaki gibi bir durumla karşılaşılırsa :

thin3oke.gif (4691 bytes)

Veya uzun mesafeler için;

thin3rep.gif (5223 bytes)

yapılabilir.

Aşağıda gerçek bir bağlantıyı görüyosunuz :


3pcthin.gif (6852 bytes)

Kablonun sonlandırılmasında kesinlikle 50 ohm direnç kullanılmalıdır. Piyasada hazır sonlandırıcılar (terminatör) bulunabilir. İki tip sonlandırıcı vardır :

terminat.gif (1892 bytes)k3.jpg (2447 bytes)

Bunlardan bir tanesi topraklamaya müsaittir. Kablonun bir ucunda bu kullanılmalı ve toprağa bağlanmalıdır.

Çok Segmentli Network

thin2max.gif (8520 bytes)

Kablolama yapılırken kablo boyu sınırlamaları vardır. 185 metreden uzun kablolamalarda "repeater" kullanılmalıdır. Bu cihaz zayıflayan network sinyalini güçlendirerek iletir.


Dikkat !

|Bir networkte birden fazla repeater kullanılabilir,ancak onun da bazı limitleri vardır.|